Ouders die onvoldoende betrokken zijn bij het onderwijs van hun kind, moeten gekort worden op de kinderbijslag. Dat gaat het VVD-Kamerlid Azmani vandaag voorstellen bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken in de Tweede Kamer.

Azmani zei in het NOS Radio 1 Journaal dat vooral veel niet-Westerse allochtone ouders te weinig betrokken zijn bij school. Ze komen bijvoorbeeld niet opdagen bij ouderavonden. Te weinig betrokkenheid kan leiden tot ontsporing van kinderen, redeneert Azmani.

Verantwoordelijkheid

Nu kan de kinderbijslag van ouders van notoire spijbelaars van 16 en 17 jaar al worden gekort. Azmani wil dat dat al kan vanaf 12 jaar. Hij hoopt dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen als wordt gedreigd met dit soort 'gedragsmaatregelen'.

De betrokkenheid van ouders kan volgens het VVD-Kamerlid onder meer worden gemeten door middel van het al werkende systeem om schooluitval te meten.

De SP ziet niets in het plan. "Dit is weer stoere taal van de VVD", zegt Kamerlid Karabulut. Als kinderen spijbelen of dreigen te ontsporen "moet je met ouders en kinderen in gesprek gaan". Zij denkt dat het treffen van financiële maatregelen gezinnen nog verder in de problemen kan brengen.

STER reclame