NOS NieuwsAangepast

Opstelten wil 'hogere straffen voetbalgeweld'

Update: Minister Opstelten wil de straffen voor geweld tegen voetbalscheidsrechters verdrievoudigen. Hij wil dat scheidsrechters worden gezien als ambtsdragers.

Geweld tegen ambtsdragers, zoals agenten en ambulancepersoneel, wordt nu al extra zwaar bestraft. De straffen voor geweld tegen scheidsrechters en grensrechters moeten ook met 200 procent omhoog, vindt Opstelten.

Vanmorgen voerde Opstelten overleg met andere ministers, gemeenten en de KNVB over het voetbalgeweld. Aanleiding was de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, nadat hij was mishandeld op het voetbalveld.

"Ook op het voetbalveld moet het gezag zijn werk kunnen doen", vindt de minister, die zijn plan nog wel moet bespreken met het Openbaar Ministerie.

Topberaad

De politici in Den Haag houden vandaag topberaad over de aanpak van voetbalgeweld. Dat is een initiatief van minister Schippers van VWS na de dood van de grensrechter in Almere.

Onder andere minister Opstelten en minister Bussemaker vertegenwoordigen de landelijke politiek. Ook zijn vertegenwoordigers van grote gemeenten en van NOC/NSF aanwezig.

Sportbonden proberen al een paar jaar om het geweld in de sport terug te dringen. Onder andere met het programma 'Naar een veiliger sportklimaat'. Vandaar dat ook mensen van dat programma in Den Haag zijn.

Meld Misdaad Anoniem

Gisteren zei de directeur van Meld Misdaad Anoniem, Guus Wesselink, in Nieuwsuur dat mensen die informatie hebben over voetbalgeweld terecht kunnen bij het meldpunt. Dat in het geval als ze niet naar de politie of de club willen stappen.

Nu kunnen mensen hun tips al kwijt bij M, maar op termijn kunnen ze ook foto's en filmpjes van geweld in de sport anoniem uploaden.

Persconferentie

Uit de persconferentie na afloop va het beraad kwam een ding heel sterk naar voren. "We moeten het samen oplossen", zegt Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl