Malinese premier afgetreden

Aangepast op

De premier van Mali, Diarra, is afgetreden. Gisteravond werd Diarra in zijn huis gearresteerd door militairen van het Malinese leger. Volgens de militairen stond hij op het punt om naar Frankrijk te vluchten.

De opdracht voor de arrestatie zou zijn gegeven door kapitein Sanogo, die in maart een staatsgreep pleegde. Een paar maanden later werd Sanogo verantwoordelijk gehouden voor de mishandeling van de net aangestelde interim-president Traore, waarna hij zich minder liet zien.

De door de militairen aangestelde Diarra leek eerst op goede voet te staan met de militairen. De afgelopen weken verslechterde hun relatie.

Moeilijkheden

Een woordvoerder van de militairen verklaarde dat Diarra het land wilde verlaten "nadat hij moeilijkheden had veroorzaakt".

Diarra wilde een internationale interventiemacht naar het noorden sturen, waar islamisten de macht hadden gegrepen. Ook de EU wil de islamitische opstandelingen verdrijven.

Gisteren werd bekend dat de EU militaire trainers naar Mali stuurt om het leger te trainen voor de strijd tegen islamitische militanten in het noorden van Mali.