HSBC-bank schikt voor 1,5 miljard

Aangepast op

De Britse HSBC-bank heeft een schikking ter waarde van 1,5 miljard euro getroffen met de Amerikaanse justitie. In ruil hiervoor wordt de bank niet vervolgd voor het doen van betalingen voor Mexicaanse drugskartels en landen die onder een Amerikaans handelsembargo vallen. Dit melden Amerikaanse media.

Justitie in de VS kwam de zaak op het spoor door een onderzoek van de Amerikaanse Senaat. Dat bracht in juli aan het licht dat de controle op verdachte geldtransacties bij HSBC ernstig tekortschoot.

Drugskartels

Dit gold met name voor transacties in Mexico, waar veel drugskartels actief zijn. Drugskartels zijn zo in staat gesteld om grote bedragen aan drugsgeld in de VS wit te wassen.

Ook deed HSBC zaken met landen die door de VS op een zwarte lijst zijn gezet, zoals Iran, en zouden er via de bank terroristische groeperingen zij gefinancierd.

Boete

Het schikkingsbedrag dat nu is overeengekomen, bestaat uit een ontneming van het geld dat de bank met de deze transacties heeft verdiend (1 miljard) en een bestuurlijke boete (500 miljoen).

HSBC is de grootste bank van Europa. Tien dagen na de openbaarmaking van het rapport van de Amerikaanse Senaat kreeg de bank in Mexico een boete opgelegd van 23 miljoen euro.