Rechtszaak misbruik niet via Skype

Aangepast op

Een misbruikslachtoffer dat in het ziekenhuis ligt, mag de rechtszaak tegen de dader niet volgen via een rechtstreekse videoverbinding. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in een kort geding.

Morgen begint het hoger beroep in de misbruikzaak tegen Lars van der H. Van de rechtbank kreeg hij twee jaar cel voor het misbruiken van zeven minderjarigen.

Achteraf

Een van de slachtoffers ligt voor een behandeling tegen kanker in het ziekenhuis. Hij wil de zaak volgen via een Skype-verbinding, maar volgens de rechter komt dan de privacy van de betrokkenen in gevaar.

Wel mag het Openbaar Ministerie beelden van de zaak achteraf aan het slachtoffer laten zien. Als hij de video heeft bekeken, worden de opnames vernietigd.

'Laat'

Volgens de advocaat van het slachtoffer kwam het OM pas vijf minuten voor het kort geding met het aanbod om beelden achteraf beschikbaar te stellen. "Wij zijn daar niet helemaal tevreden over. Het is een net aanbod, maar het is wel erg laat gedaan. De cliënt had heel graag de zaak rechtstreeks willen volgen", zegt advocaat Anne-Marie Wolf.

Volgens Wolf draait haar cliënt op voor de kosten van het kort geding. "Dat is zuur, maar daar komen we wel overheen."