Hot 30 show Australische dj's van de radio

Aangepast op

De Hot 30 show van dj's Mel Greig en Michael Christian is van de zender. Southern Cross Austereo, het moederbedrijf van 2Day FM liet dat vandaag in een verklaring weten. Ook telefoongrappen zijn in het hele bedrijf voorlopig verboden. De dj's zelf zijn ook nog steeds geschorst.

Greig en Christian deden vorige week alsof ze koningin Elizabeth en kroonprins Charles waren toen het King Edward VII-ziekenhuis in Londen belden, waar de zwangere Kate lag. Een van de verpleegsters die ze aan de lijn kregen, werd vrijdag dood gevonden.

Volgens sommige Australische juristen zou de grap wel eens een overtreding kunnen zijn als het radiostation geen toestemming vroeg voor het uitzenden van het gesprek, of als de verplegers niet wisten dat ze opgenomen werden. De zender zegt dat ze het ziekenhuis vijf keer probeerden te bellen voordat het gesprek uitgezonden werd.

Maar dat ontkent een woordvoerder van het ziekenhuis. Toch is Austereo ervan overtuigd dat er geen wetten zijn overtreden. "Alles is volgens de gebruikelijke procedures gedaan", staat in de verklaring.

Tv-interview

De dj's zelf lieten voor het eerst van zich horen in een tv-interview. Ze zijn geschokt en Greig zat te huilen. "We dachten dat ons belletje maar 30 seconden zou duren en dat er dan opgehangen zou worden", zei Michael Christian. "Wíj moesten voor gek staan." Ook op die uitzendingen is er nu kritiek. De dj's zijn er slecht aan toe na het overlijden van verpleegster Jacintha Saldana. Waarom liet de zender ze op tv gaan als duidelijk is dat het mentaal niet goed met ze gaat? Volgens Austereo-baas Rhys Holleran wilden ze zelf op tv en worden ze begeleid door psychologen.

Een dezer dagen begint het onderzoek naar de dood van Saldanha; het lijkt erop dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Saldanha wordt in India begraven. Het King Edward VII-ziekenhuis in Londen gaat een fonds in haar naam oprichten.

Door: Helen