Minister waarschuwt voor crisis Mali

Aangepast op

Minister Ploumen hoopt dat de partijen in het noorden en zuiden van Mali snel een politieke oplossing vinden voor de onrust in het land. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is op werkbezoek in Mali.

Sinds begin dit jaar is het een chaos in het West-Afrikaanse land. Het noordelijke deel, dat zo'n tweederde van het land beslaat, is sinds maart in handen van radicale islamieten. Daardoor dreigt Mali een vrijhaven te worden voor terroristen.

Ploumen noemt dit een gevaar voor Mali, de regio maar ook voor Europa. "We leven in één wereld. We zijn maar op vijf, zes uur vliegafstand van elkaar. Dus alles wat hier gebeurt heeft ook impact op Europa."

De minister wil dat alles in het werk wordt gesteld om het hele land weer onder controle van de staat te brengen. Behalve een politieke oplossing wordt er in Mali gesproken over een militaire interventie in het noorden. Als het zover komt, levert Europa mogelijk een bijdrage aan een militaire trainingsmissie in Mali, zegt Ploumen.

Staatsgreep

Mali is een van de vijftien partnerlanden waar Nederland zich op concentreert. Na de staatsgreep heeft Nederland de directe samenwerking met de Malinese overheid opgeschort. Wel wordt er nog een paar miljoen gegeven aan de VN-vluchtelingenorganisatie voor de opvang van vluchtelingen in de regio. Dat geld gaat onder meer naar voedsel en zorg voor moeders en baby's.

Honger

Ploumen praat in Mali met vertegenwoordigers van de overgangsregering, de VN en verdedigers van mensenrechten. Ze wil met eigen ogen zien hoe het land ervoor staat. "Er zijn 400.000 ontheemden en 4,6 miljoen mensen hebben honger", zegt ze.