Maandag is de crematie van Richard Nieuwenhuizen. Zijn dood na de zware mishandeling op het voetbalveld van SC Buitenboys maakte veel los. Zo was er een stille tocht in zijn woonplaats Almere en werd in alle voetbalstadions van Nederland een minuut stilte in acht genomen.

Geweldpleging door jongeren op de Nederlandse voetbalvelden is niet nieuw. Nieuwsuur bezocht twee amateurclubs in Amsterdam en Utrecht.

Nieuw West

Er zijn, met name in de randstad, veel clubs die worstelen met geweld en lastige jeugd. Voetbalclub Nieuw West uit Amsterdam heeft voornamelijk Marokkaans-Nederlandse leden. In het verleden heeft de club met ernstige geweldsincidenten te maken gehad. Vooral door mensen die zijdelings bij de club betrokken waren. Hierdoor is de naam van de club totaal besmeurd geraakt.

Om die reden heeft de Amsterdamse club zijn naam veranderd, en met enthousiaste jonge bestuurders, gepoogd de club weer gezond te krijgen. De club met vierhonderd leden heeft te maken met dezelfde problematiek als sv Nieuw Sloten. Zaterdag kwamen de leden van Nieuw West met hun ouders bijeen om de dood van Nieuwenhuizen te bespreken.

Zwaluwen 1911

Een andere club die te kampen had met problemen is Zwaluwen 1911 uit het Utrechtse Kanaleneiland. De clubleden zijn voor zestig procent allochtoon en voor veertig procent autochtoon. De club had te kampen met veel lastige jeugd, maar is inmiddels het lokale succesverhaal. De club treedt snel en hard op tegen wangedrag en is zeer actief in het begeleiden van het kader en de jeugd.

De club kiest bewust voor gemengde elftallen. Verder organiseert de club een fair play cup met jeugd, maatschappelijke stages, en is er een normen en waarden programma. Toch is dat geen garantie voor incidenten-vrij-amateurvoetbal. Casper Coldenhoff: "Ook wij kunnen het geweld niet helemaal uitbannen." Ook deze club had een bijeenkomst naar aanleiding van de dood van grensrechter Nieuwenhuizen.

STER reclame