Russische hackers gijzelen patiëntgegevens EPD

Aangepast op

In Australië zijn duizenden mensen digitaal gegijzeld. Russische hackers hebben de elektronische patiëntendossiers van een gezondheidscentrum gehackt en versleuteld. Ze eisen losgeld voor het ontgrendelen, maar volgens specialisten is dat alleen nog maar het begin.

De artsen van het gezondheidscentrum dachten zelf dat het systeem goed beveiligd was. "We hebben alle antivirussoftware geïnstalleerd, er is geen teken van een virus. Ze hebben ons gewoon gehackt en alles versleuteld", zegt David Wood, eigenaar van het Miami Family Medical Centre tegen ABC News.

De hackers vragen ongeveer 3100 euro losgeld om de gegevens weer te ontgrendelen. Zonder de medische gegevens kunnen de artsen hun patiënten niet goed behandelen. Volgens Wood hoeven de patiënten niet bang te zijn dat hun gegevens zijn gestolen. "De gegevens zijn veilig in zoverre dat niemand iets heeft weggehaald".

Meer en meer

De artsen van het gezondheidscentrum proberen hun patiënten toch te helpen, maar het is volgens Wood wel "heel, heel, heel moeilijk" zonder de elektronische dossiers. Hij heeft een duidelijke boodschap voor andere bedrijven: "Controleer je ICT-beveiliging en laat geen backups op de servers staan".

Kort geding

In Nederland verzetten veel huisartsen zich tegen het elektronisch patiëntendossier. Ze vrezen dat hun beroepsgeheim in gevaar komt als de gegevens gedeeld worden met de ruim 440.000 artsen, verpleegkundigen, psychiaters en andere betrokkenen. "Mijn patiëntendossiers kunnen dan door ik weet niet wie allemaal worden ingezien, en ik heb geen kijk op wat er verder met die informatie gebeurt. Het is alsof ik de deur van mijn kast wagenwijd openzet en toelaat dat iedereen die dat wil een greep doet", zegt Herman Suichies, bestuurslid van VPHuisartsen.

Maar niet aanmelden is de samenwerking met de zorgverzekeraar verliezen, vrezen de huisartsen.

Door: Maarten