'Omroep kan amusement houden'

Aangepast op

De publieke omroep hoeft amusement als genre niet te schrappen. Dat heeft staatssecretaris Dekker gezegd bij de behandeling van de mediabegroting in de Tweede Kamer.

De omroep moet 100 miljoen euro bezuinigen, bovenop de 200 miljoen van het vorige kabinet. Volgens Dekker zijn fundamentele keuzes over programma's daarbij noodzakelijk.

Brede omroep

Toch blijft hij voorstander van een brede publieke omroep, inclusief amusement. "Maar dat zou dan een ander soort vermaak kunnen zijn dan commerciƫle omroepen brengen", zei Dekker in de Tweede Kamer.

Hij vindt dat amusement bij de publieke omroep geen "exacte kopie" moet zijn van programma's van de commerciƫle omroep. "Het kan amusement zijn met een andere doelstelling, bijvoorbeeld educatief of informatief."

Regionale omroep

Dekkers eigen partij, de VVD, wil dat de regionale omroepen in de toekomst gaan uitzenden op Nederland 3. Dan zou de landelijke omroep kunnen bezuinigen op faciliteiten en personeel.

Volgens de staatssecretaris stuit dat op praktische bezwaren, maar is de gedachte wel interessant. Hij wil hij het voorstel meenemen bij de uitwerking van zijn omroepplannen.