NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Miljoen euro voor Vinkenslag-familie

Een familie op woonwagenkamp Vinkenslag heeft van de gemeente Maastricht bijna een miljoen euro gekregen als verhuisvergoeding. Dat blijkt uit contracten die in handen zijn van het tv-programma Nieuwsuur.

Met de vergoeding moest de familie het verplaatsen van drie woonwagens bekostigen. Volgens het bedrijf dat dit uitvoerde, kostte de verplaatsing iets minder dan een ton. Met de overige negen ton moest de familie nog wel zorgen voor een betonplaat, hekwerk en aansluitingen.

Fors

Diverse betrokkenen vinden de vergoeding fors. Gemeenteraadslid Van Wunnik (CDA) zegt dat ze ervan is geschrokken. "Dit bevestigt alle angsten die ik van het begin af aan had in het dossier." Projectmanager Van den Bogaert, die betrokken was bij het ombouwen van Vinkenslag tot bedrijvenpark, betwijfelt of het bedrag wel echt nodig was geweest.

De Maastrichtste wethouder Costongs zegt dat met het miljoen ook het risico op schade is afgekocht. Maar volgens de vervoerder, een bedrijf uit Harderwijk, is er nagenoeg geen schade ontstaan.

Screening

Volgens Nieuwsuur is de overeenkomst met de familie opmerkelijk, omdat ze volgens de beleidslijn geen recht zou hebben op een nieuwe plek. De familie kwam niet door de vereiste BIBOB-screening op criminele antecedenten. Ze is in beroep gegaan tegen deze negatieve beoordeling.

De gemeente Maastricht besloot in 2003 dat Vinkenslag moest worden veranderd in een bedrijventerrein. Het woonwagenkamp was volgens de gemeente een 'vrijstaat'; bewoners betaalden geen belasting, er werd lukraak gebouwd en ambtenaren werden geïntimideerd als ze de bewoners wilden aanpakken.

De sanering en ombouw van Vinkenslag werd begin dit jaar voltooid. Het kostte Maastricht bijna 45 miljoen euro, tien miljoen meer dan gepland.

STER reclame