Dodelijk ongeluk schuld gemeente

Aangepast op

De gemeente Stichtse Vecht is schuldig aan de dood van twee weggebruikers. Dat heeft de rechter in Utrecht bepaald. De gemeente heeft een boete gekregen van 22.500 euro, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk.

Op 31 maart 2009 kwamen twee vrouwen om het leven op de Nieuweweg in Tienhoven, dat valt onder Stichtse Vecht. Door hobbels in het wegdek verloren ze de controle over hun motor, schoven onderuit en botsten frontaal tegen een tractor.

In het wegdek zaten hobbels, veroorzaakt door boomwortels. Kort voor het dodelijke ongeluk kwam een andere motorrijder op precies dezelfde plek ten val.

Slecht onderhouden

Volgens de rechtbank is de gemeente Stichtse Vecht nalatig geweest. De weg was slecht onderhouden en er was geen afzetting, geen waarschuwing voor het slechte wegdek en geen adequate snelheidsbeperking. Volgens de rechter had de gemeente maatregelen moeten nemen om het gevaar te beperken.

Uit rijproeven van het Landelijk Verkeers Bijstandsteam blijkt volgens het OM dat een motorrijder op die plek al bij 50 kilometer per uur de controle over de motor verliest, terwijl daar 60 kilometer per uur gereden mocht worden.

De hobbelige weg is inmiddels door de gemeente opgeknapt.