Plan tegen omvallen grote banken

Aangepast op

De Bank of England en de Amerikaanse bankentoezichthouder FDIC hebben een gezamenlijk plan gepresenteerd voor grote banken die dreigen om te vallen. Het gaat om banken die te groot zijn om zomaar failliet te mogen gaan (too big to fail), omdat zij cruciaal zijn voor de economie en het betalingsverkeer.

In het plan staat dat topmannen van falende banken door toezichthouders ontslagen moeten kunnen worden en dat aandeelhouders en obligatiehouders desnoods gedwongen verliezen moeten lijden. Vermeden moet worden dat de belastingbetaler opdraait voor de redding van een bank.

Belangrijke stap

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis zoeken financiƫle toezichthouders naar manieren om banken overeind te houden zonder dat dit miljarden aan staatssteun kost. Volgens Paul Tucker, vicegouverneur van de Bank of England, is het plan een belangrijke stap in de goede richting.

Onderdeel van het plan is ook dat er vooral wordt ingegrepen bij de top van een bank en dat er bij problemen voor wordt gezorgd dat gezonde onderdelen kunnen doorgaan met hun activiteiten.