Vader Malala wordt VN-adviseur

Aangepast op

De vader van het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai is benoemd tot speciaal VN-adviseur voor onderwijs. De Britse oud-premier Gordon Brown, die speciaal VN-gezant voor educatie is, heeft hem daarvoor gevraagd als onderdeel van een campagne om miljoenen meisjes over de hele wereld naar school te krijgen.

De 15-jarige Malala ligt nog in een ziekenhuis in Birmingham, waar ze herstelt van de aanslag die de Taliban op haar pleegden. De Taliban waren boos op haar omdat ze zich inzette voor onderwijs voor meisjes. Ze werd op 9 oktober beschoten en in kritieke toestand naar Groot-Brittanniƫ gebracht.

'Geknipt'

Brown noemt Malala's vader Ziauddin "geknipt voor de nieuwe functie", vanwege zijn kwaliteiten als docent, als schoolhoofd en als ouder die ervoor heeft moeten vechten dat zijn dochter naar school kon.

Brown streeft ernaar dat 32 miljoen meisjes naar school kunnen. Malala is het symbool geworden voor het recht op onderwijs voor meisjes. De campagne van Brown heet "I am Malala". Dat zei het meisje toen leden van de Taliban haar klas binnenvielen en vroegen wie Malala was. Daarop werd zij beschoten.