Syrische rebellen zetten 'Playstation-tank' in

Aangepast op

De Syrische rebellen hebben weinig middelen, maar wel veel creativiteit. Dat blijkt tenminste uit hun laatste uitvinding om hun verzet tegen president Assad te versterken: een tank die je bestuurt met een gamecontroller die erg veel weg heeft van een Playstation-controller.

De Sham II is een mengelmoes van allerlei reserveonderdelen en oude materialen. Zo komt het onderstel van een oude auto en wordt de tank beschermd door verroeste stalen platen. De bestuurder zit voor een groot scherm in de tank en krijgt beeld binnen via vijf camera's die zijn gemonteerd aan de buitenkant. Het kanon bovenop de tank wordt via een gamecontroller bestuurd. De rebellen spreken volgens Reuters over "100 procent made in Syria".

Ondanks dat de tank bestaat uit reserveonderdelen en oud materiaal, kostte hij ongeveer 10.000 dollar. En dat is dan nog zonder het kanon. Het heeft de rebellen daarnaast een maand werk gekost, zegt de ontwerper Mahmud Abud tegen France 24.

Het is niet voor het eerst dat de Syrische rebellen gamecontrollers gebruiken voor hun wapenarsenaal. Ook hun zelfgemaakte mortierwapens worden bestuurd met Playstation-controllers. Abu al Fadhel, een voormalig wetenschapper, maakt de wapens samen met andere technici. In een interview met het Franse persbureau AFP zegt hij dat ze de wapens zelf moeten maken omdat ze geen buitenlandse hulp krijgen.

Aleppo

De Sham II is volgens The Atlantic Wire onderweg naar Aleppo om de rebellen daar te ondersteunen.

Syrische rebellen hebben vandaag een legerbasis in Aleppo ingenomen, na weken van zware gevechten. Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Sinds de opstand tegen het regime van Assad in maart 2011 zijn meer dan 42.000 mensen gedood.

Door: Maarten