'Amsterdam jaagt niet op illegalen'

Aangepast op

Amsterdam gaat niet actief op zoek naar illegalen om ze te arresteren, ook niet als het kabinet illegaliteit strafbaar stelt. Dat zegt de Amsterdamse GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest. "Al jaren is het beleid in Amsterdam dat we niet jagen op illegalen. Dat gaan wij ook niet doen", zei hij bij BNR Nieuwsradio.

Het kabinet-Rutte II wil illegaliteit strafbaar stellen. Volgens Van Poelgeest is dat onverstandig. Hij denkt dat illegalen zich dan nog meer terugtrekken en zo nog kwetsbaarder worden.

Medische opvang

Mensenhandelaren kunnen daar volgens Van Poelgeest misbruik van maken. "Als mensen een getuigenis willen afleggen over een misdrijf dat door anderen is begaan, dan kunnen ze dat straks niet meer doen", zegt Van Poelgeest.

Vandaag lanceert het Amsterdams steunpunt vluchtelingen ASKV een boekje dat illegalen op hun rechten wijst. In het 'Paspoort van Amsterdam' staat informatie over onder meer medische hulp, opvang, werk en juridische hulp. Wethouder Van Poelgeest is enthousiast over het initiatief.