NOS Nieuws Koningshuis Aangepast

Australische dj's huilend op tv

Twee dj's van het Australische radiostation 2Day FM hebben het stilzwijgen doorbroken dat hun was opgelegd na de dood van een Britse verpleegkundige.

Deze vrouw verbond de twee door met de afdeling van het ziekenhuis waar Kate Middleton werd verpleegd toen ze last had van zwangerschapsmisselijkheid. De twee deden zich voor als koningin Elizabeth en prins Charles.

De uitzending leidde tot veel ophef. Vrijdag werd de verpleegkundige, de 46-jarige Jacintha Saldanha, dood gevonden. Waarschijnlijk pleegde ze zelfmoord.

Opening

De dj's verschenen op de Australische televisie met betraande gezichten. Ze zeiden dat ze gebroken en van de kaart zijn en dat ze dit niet hadden zien aankomen. Ze hopen dat het goed gaat met de familie van de vrouw, die een man en twee kinderen nalaat.

Volgens correspondent Robert Portier is hun tv-optreden de opening van alle Australische kranten en tv-journaals. "Iedereen wil weten hoe dit tot stand is gekomen en hoe ze omgaan met de beschuldiging dat ze 'bloed aan hun handen' hebben", zegt Portier.

Het Britse ziekenhuis diende dit weekeinde een officiële klacht in bij het radiostation 2Day News. Het ziekenhuis liet weten niet te begrijpen dat de grap, die van tevoren was opgenomen, was goedgekeurd door de directie.

Er is een juridisch onderzoek gestart, waaruit moet blijken of de presentatoren of het radiostation vervolgd kunnen worden.

Psychologische hulp

Na de dood van Jacintha Saldanha is het programma van de dj's opgeheven en zendt het radiostation alleen muziek uit. Twee grote adverteerders hebben zich teruggetrokken.

De dj's zaten tot nu toe op een een geheimgehouden plek, waar ze psychologische hulp kregen. Collega-dj's denken dat het nu over is met dit soort grappen op de Australische radio.

STER reclame