Vd Sloot wilde rechters omkopen

Aangepast op

Joran van der Sloot heeft tijdens zijn proces in Peru geprobeerd de rechters om te kopen. Hij betaalde 75.000 dollar aan zijn advocaat, die beloofde dat de rechters hem dan maximaal 15 jaar cel zouden geven. Uiteindelijk hield de advocaat 69.000 dollar zelf en werd Van der Sloot veroordeeld tot 28 jaar cel voor de moord op Stephany Flores.

Van der Sloot schrijft dat in een brief aan twee vertrouwenspersonen in Nederland en een Amerikaanse vrouw die hem steunt. De brief is in handen van het Peruaanse tv-station Panorama TV. Hij schrijft dat hij nooit een eerlijk proces heeft gehad en wil dat de zaak opnieuw wordt behandeld.

Overmaken

Van der Sloots advocaat in het proces, Jiménez, adviseerde hem om schuld te bekennen en 75.000 dollar aan de rechters te geven. Dat geld leende Van der Sloot van de Amerikaanse vrouw.

"Jiménez zei dat 15 jaar celstraf het maximum zou zijn en dat ik dan na 5 jaar vrij zou komen", schrijft Van der Sloot. "Hij zei dat ik bij goed gedrag zelfs na 3 jaar al vrij kon komen."

Van der Sloot hoorde van andere gevangenen dat rechters inderdaad om te kopen zijn. Kort daarna heeft hij het geld laten overmaken naar Jiménez. "Ik vertrouwde hem", schrijft Van der Sloot.

Pijnlijk

In de brief schrijft hij over zijn verbazing toen hij 28 jaar cel kreeg. "Ik zou willen dat ik een kopie had van de videobeelden met mijn expressie." Jiménez zou een dag later langs zijn gekomen en hebben voorgesteld om het geld onderling te verdelen. Daarop heeft Van der Sloot zijn advocaat woedend weggestuurd. Uit de brief wordt niet duidelijk of Jiménez het geld achterover wilde drukken of dat het niet gelukt is om de rechters te betalen.

Van der Sloot hoopt dat er genoeg aanleiding is om de zaak opnieuw te doen. Volgens hem heeft de Amerikaanse vrouw de afschriften van de 75.000 dollar nog.

Hij begrijpt dat een nieuwe zaak pijnlijk is voor de familie en vrienden van Stephanie Flores, maar volgens hem is het de enige manier om ze te vertellen wat er precies is gebeurd en waarom. "Tijdens het proces is mij geen enkele vraag gesteld", schrijft hij. "Ik vraag alleen maar om een eerlijk proces."