N-Korea: lancering eind december

Aangepast op

Noord-Korea stelt de lancering van een langeafstandsraket een week uit tot 29 december. Volgens de Noord-Koreaanse ruimtevaartorganisatie gebeurt dat om technische redenen.

Onder meer de VS, buurland Zuid-Korea en de Verenigde Naties hadden hun zorgen geuit over de geplande lancering. Zij dreigen met sancties als de lancering doorgaat. De vrees is dat het gaat om een test met een raket die niet alleen satellieten, maar ook atoomladingen kan vervoeren.

Volgens Noord-Korea wordt de raket gebruikt ten behoeve van het ruimtevaartprogramma. De lancering valt ook samen met de viering van de honderdste geboortedag van Kim Il-Sung, de oprichter van het land.

Vriespunt

Eerder dit jaar mislukte een Noord-Koreaanse test met een langeafstandsraket. Als de test eind december doorgaat, is het in totaal de vijfde poging sinds 1998.

In de plaats waarvandaan de raket gelanceerd moet worden, zijn de temperaturen tot ver onder het vriespunt gedaald. Volgens een Zuid-Koreaanse raketexpert kan het uitstel daar mee te maken hebben.