Fiscus ook 's avonds aan de deur

Aangepast op

De Belastingdienst zet 1600 extra mensen in om schulden te innen. Er komen extra deurwaarders, die voortaan ook 's avonds en in het weekeinde op pad gaan.

Daarnaast worden voor het eerst ook commerciƫle incassobureaus ingehuurd. De extra inzet is vooral gericht op mensen die proberen de belasting te ontduiken.

Ook in het bedrijfsleven wordt voortaan meer gecontroleerd. In het MKB en bij middelgrote ondernemingen wordt het aantal gerichte controles van de administratie uitgebreid.

Netjes

De operatie kost 157 miljoen euro per jaar, maar moet jaarlijks 663 miljoen opleveren voor de schatkist. Staatssecretaris Weekers van Financiƫn heeft dat bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

De eigen deurwaarders van de Belastingdienst blijven de zaken doen die een specifieke belastingtechnische kennis vereisen, de zogenoemde zware gevallen. Voor minder ingewikkelde schulden worden mensen van buiten ingezet.

Daarnaast worden particulieren geholpen met het invullen van hun belastingformulier, bijvoorbeeld met de vooraf ingevulde aangifte. De Belastingdienst benadrukt dat de meeste mensen netjes hun belasting betalen en dat de dienst daar zo veel mogelijk bij wil helpen.