NOS NieuwsAangepast

Minder werk voor mbo'ers

Het aantal banen voor mbo'ers en andere mensen met een gemiddelde opleiding daalt in Nederland. De werkgelegenheid voor gemiddeld opgeleiden is in tien jaar tijd met 4,5 procent gedaald, terwijl de werkgelegenheid voor lager en hoger opgeleiden juist stijgt. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau.

Een deel van het werk voor gemiddeld opgeleiden verdwijnt door automatisering of het verplaatsen van werk naar het buitenland. Het gaat onder meer om boekhoudkundig werk, het maken van berekeningen of het bewaken van processen. Ook verdwijnt er werk in de dienstensector doordat steeds meer contact met klanten via internet loopt, in plaats van telefonisch of in levenden lijve.

Schoonmakers

Tegelijkertijd worden de verschillen in betaling tussen hoger en gemiddeld opgeleiden steeds groter. De vraag naar hoogopgeleide werknemers is de afgelopen vijftien jaar sneller gestegen dan het aanbod en daardoor verdienen die steeds meer.

De werkgelegenheid voor laagopgeleiden neemt ook toe. Vaak gaat het daarbij om werk dat niet geautomatiseerd of naar het buitenland verplaatst kan worden, zoals dat van schoonmakers, kappers of bouwvakkers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl