'Atheïst riskeert vervolging'

Aangepast op

Atheïsten en anderen die sceptisch staan ten opzichte van religie, lopen in een groot deel van de wereld kans op vervolging. In zeven landen kunnen ze zelfs worden geëxecuteerd, blijkt uit onderzoek.

In Iran, Afghanistan, Sudan, Mauritanië, Pakistan, Saudi-Arabië en het eilandenrijk Maldiven kunnen atheïsten de doodstraf krijgen, stellen onderzoekers in het rapport Freedom of Thought 2012, dat vandaag verschijnt omdat het VN-Mensenrechtendag is.

Buitenstaanders

De onderzoekers zijn van de Internationale Humanistische en Ethische Unie IHEU. Dat is een koepelorganisatie van humanistische en atheïstische verenigingen uit meer dan 40 landen. De IHEU werd in 1952 opgericht in Amsterdam.

Niet-gelovigen hebben het het zwaarst in islamitische landen, zeggen de onderzoekers, maar ze wijzen ook op de situatie in Amerika en in sommige Europese landen. Daar zou de overheid religieuze organisaties soms bevoordelen en atheïsten en humanisten als buitenstaanders behandelen.

Geert Wilders

"Er zijn wetten die het bestaansrecht van atheïsten ontkennen, hun vrijheid van meningsuiting belemmeren en hun recht op staatsburgerschap afnemen", staat in het rapport.

De onderzoekers hebben ook naar Nederland gekeken. Onder de kop "voorbeelden van discriminatie" worden Geert Wilders en cartoonist Gregorius Nekschot genoemd, omdat ze opgepakt zijn of zich voor de rechter moesten verantwoorden omdat ze moslims zouden hebben beledigd.