President wint verkiezingen Ghana

Aangepast op

De presidents- en parlementsverkiezingen in Ghana zijn gewonnen door president John Dramani Mahama. De kiescommissie heeft bekendgemaakt dat hij 50,7 procent van de stemmen heeft gekregen. Oppositieleider Nana Akufo-Addo bleef steken op 47,7 procent.

Er staan tanks bij het gebouw van de kiescommissie waar de uitslag bekend werd gemaakt en er is veel politie op straat. De oppositie zegt dat er fraude is gepleegd. Waarnemers zeiden eerder dat de verkiezingen over het algemeen vrij en eerlijk zijn verlopen.

Lange rijen

Wel bleken er vrijdag problemen te zijn met de distributie van materiaal voor de stembusgang en vooral met de speciale machines waarmee de kiezers geregistreerd werden. Er ontstonden lange rijen wachtenden voor de stemlokalen. Op sommige plaatsen kon daarom ook nog gisteren worden gestemd.

Ghana is trots op de verkiezingsreputatie die het land de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Het West-Afrikaanse land organiseerde sinds het einde van het militaire bewind in de jaren 90 vijf keer transparante en geweldloze verkiezingen, in tegenstelling tot veel andere landen in de regio.