Grote opkomst in Roemenië

Aangepast op

In Roemenië zijn de stemlokalen voor de parlementsverkiezingen gesloten. Opvallend veel kiezers trotseerden de sneeuw en vrieskou om hun stem uit te brengen.

Vooral in de vroege ochtend was het druk. 's Avonds zakte de animo in, mede door het slechte weer.

Volgens de nationale kiescommissie was de opkomst uiteindelijk 42 procent, ruim meer dan bij de vorige verkiezingen. Vooraf werd gevreesd dat het diepterecord van nog geen 40 procent in 2008 zou worden gebroken.

De relatief hoge opkomst is waarschijnlijk gunstig voor de nieuwe Volkspartij van mediatycoon Dan Diaconescu. Hij belooft de belastingen te verlagen en corruptie aan te pakken, al wordt hij zelf ook genoemd in een aantal corruptieschandalen

Machtsstrijd

De centrum-linkse USL-coalitie van premier Victor Ponta blijft naar verwachting de grootste. Een exit poll geeft aan dat de USL op meer dan 50 procent van de stemmen kan rekenen. Omdat Roemenië een districtenstelsel kent, zal het nog uren duren voordat duidelijk is hoe de zetelverdeling in het nieuwe parlement wordt.

Premier Ponta vocht deze zomer een machtsstrijd uit met president Trajan Basescu, waarop de Europese Commissie zijn zorgen uitsprak over de staat van de democratie in het land. Roemenië is sinds 2007 lid van de EU.