Homostellen trouwen in Washington

Aangepast op

In de Amerikaanse staat Washington zijn vandaag de eerste homohuwelijken gesloten sinds een referendum dat mogelijk maakte. Donderdag konden stellen er al in ondertrouw gaan. In Amerika geldt een wachttijd van drie dagen.

In Seattle werd vannacht een trouwmarathon gehouden. Twaalf homostellen traden in het huwelijk, met tussen de ceremonies een pauze van dertig minuten. Het gerechtsgebouw zat vol met familieleden, belangstellenden en journalisten.

Publieke opinie

Washington, Maine en Maryland zijn de eerste staten die per referendum de wet hebben gewijzigd om het homohuwelijk mogelijk te maken.

In de hoofdstad Washington D.C en zes andere staten konden homostellen al trouwen. In 31 staten in de VS is een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht nog verboden.

Er zit wel beweging in de publieke opinie over het onderwerp. Dit najaar bleek uit een landelijk onderzoek dat een meerderheid van de Amerikanen nu voor het homohuwelijk is. Ook president Obama sprak zich er dit jaar duidelijk over uit.

Amerikaanse Hooggerechtshof

Terwijl homostellen aan de westkust zich voorbereidden op hun huwelijk, liet het Amerikaanse Hooggerechtshof vrijdag weten dat het zich gaat buigen over het verbod op het homohuwelijk in Californië. Een meerderheid draaide in 2008 het homohuwelijk in die staat terug.

Ook zullen de hoogste rechters naar de Defense of Marriage Act kijken. Dat is een federale wet die het huwelijk definieert als een legale verbintenis tussen een man en vrouw. De uitspraak wordt in juni 2013 verwacht.