'We zullen je missen papa'

Aangepast op

"We zullen je missen papa." Dat zei Alain Nieuwenhuizen bij de herdenking van zijn vader, de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Na enkele toespraken begon er bij het stadion van Almere City een stille tocht.

Een geƫmotioneerde Alain benadrukte dat zinloos geweld in Nederland nooit het laatste woord heeft. Ook burgemeester Jorritsma van Almere hoopt dat mensen de kracht hebben om zich te verzetten tegen zinloos geweld. "Als dat gebeurt, is er misschien toch nog iets goeds uit te halen", zei ze.

'Onvoorstelbaar'

Een schoonzus van het slachtoffer zei dat de maatschappij er beter van wordt als mensen hun verantwoordelijkheid nemen. "Door meer respect te tonen, onze jeugd te leren om zonder agressie conflicten op te lossen. Liefdevoller met elkaar en de wereld omgaan, elkaar helpen als het niet lekker loopt", zei ze. Ze benadrukte dat de steunbetuigingen de familie goed hebben gedaan.

KNVB-voorzitter Michael van Praag noemt de dood van Nieuwenhuizen "onvoorstelbaar" en zei dat zoiets nooit meer mag gebeuren. "Wat kan ik doen om voetbaljeugd van nu het verschil te leren tussen boosheid en agressie? Voetbal is emotie, maar het is ook winnen en verliezen. Dat moet je allebei kunnen, anders pas je niet in onze sport", zei Van Praag.

Rode rozen

Na de toespraken begon er een stille tocht, waar ruim 12.000 mensen aan meededen. De tocht eindigde bij Buitenboys, op het veld waar Nieuwenhuizen vorig weekend werd mishandeld door jonge voetballers. Daar werden rode rozen neergelegd, de lievelingsbloem van Nieuwenhuizen.

Onder anderen de burgemeesters Jorritsma en Van der Laan van Amsterdam liepen mee, net als KNVB-voorzitter Van Praag en andere sportbestuurders.