Geestelijken en hoofddoeken: Youtube op zijn Iraans

Aangepast op

Iran begint zijn eigen versie van Youtube; een online dienst waar mensen video's kunnen delen. De Iraanse versie heet "Mehr" wat "symbool van affectie" betekent.

Het Iraanse regime hoopt met het kanaal Perzisch sprekende gebruikers aan te trekken en de Iraanse cultuur te promoten. Iran ziet buitenlandse websites als Youtube en Facebook als een culturele invasie van Iran. Er is sterke censuur op beide sites. Door eigen, Iraanse, versies te lanceren hoopt het regime de content onder controle te houden.

"Kans van succes: Nul"

Of het kanaal ook succes gaat hebben, betwijfelt onze correspondent in Iran Thomas Erdbrink. "Als je video's wilt kijken, ben je toch meer geïnteresseerd in bijvoorbeeld de nieuwste video van Jennifer Lopez, en niet in wat een of andere geestelijke nu weer gezegd heeft. Je ziet bovendien bij elk initiatief dat Iran na een tijdje zijn eigen versie gaat maken. Eerder deden ze dat bijvoorbeeld al met een Iraanse versie van Facebook, Cloob. Zonder veel succes. De Iraanse versies zijn gewoon niet aantrekkelijk, en dat vinden ook Iraniërs. De kans van succes voor dit initiatief acht hij dan ook "nul". "Het is mooi voor de Iraanse leiders dat ze kunnen laten zien dat ze ook mee kunnen komen, maar het animo onder gebruikers is heel laag."

Afgescheiden internet

Toegang vanuit Iran tot Facebook en Youtube is formeel niet mogelijk, maar veel Iraniërs weten dat te omzeilen. Het opzetten van een eigen, Iraanse versie van Youtube, past in het streven van het Iraanse regime om een eigen nationaal internet op te zetten, waarop alleen Islamitische content te vinden is.

Door: Sanne