Hè, een zeehond?!

Aangepast op

Een onverwachte bezoeker in de Biesbosch. In het rivierengebied is gisteren een zeehond gesignaleerd. Normaal komen zeehonden in Nederland alleen voor in de Waddenzee en langs de kust. Bezoekers zagen het dier zwemmen in de buurt van Werkendam. Ook boswachter van Staatsbosbeheer Thomas van der Es heeft de zeehond gezien. "Dit is echt zeldzaam, een zeehond in het Rivierengebied, dat is tien jaar niet voorgekomen."

Hoe de zeehond daar terecht is gekomen, weet de boswachter niet. "Het kan of via de Haringvlietsluizen of via de Nieuwe Waterweg, dat weten we nog niet", zegt hij. De zeehond kan prima overleven in het gebied. "Als hij maar voedsel heeft, kan hij zich redden. En in het gebied waar hij gezien is, zit veel vis."

Zoektocht

De boswachter en zijn team proberen nu uit alle macht de zeehond te zoeken, maar dat is nog niet zo simpel. "Probeer hem maar eens te vinden. Het gebied is tussen de vier à vijfduizend hectare groot en hij is veel onder water". We gaan hard ons best doen, en doorzoeken. Het kan zomaar zijn dat het bij de waarneming van gisteren blijft. Maar we blijven doorzoeken".