Milieugroepen teleurgesteld in Doha

Aangepast op

Milieu-organisaties hebben teleurgesteld gereageerd op de resultaten van de klimaattop in Doha.

Greenpeace vraagt zich af op welke planeet deze politici eigenlijk wonen. "De klimaatgevolgen vliegen ons om de oren", zegt een woordvoerder, verwijzend naar de gevolgen van orkaan Sandy in de VS en de tyfoon Bopha in de Filipijnen. "Maar in Doha komen ze geen stap verder."

Groter risisco

Het Wereld Natuur Fonds stelt vast dat de internationale gemeenschap er weer niet in geslaagd is om geloofwaardige stappen te zetten die de opwarming van de aarde tegengaan. "De wetenschap zegt dat we klimaatverandering nú moeten aanpakken. En elk jaar dat regeringen niets doen wordt het risico voor de wereldbevolking groter."

Eurocommissaris Hedegaard die klimaatzaken in haar portefeuille heeft, spreekt daarentegen van een essentiële stap vooruit voor de klimaatbescherming. Al moet er nog wel veel worden gedaan om de doelen voor het terugdringen van broeikasgassen te halen, zei de Deense eurocommissaris.

'Wil altijd meer'

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu zei na afloop van de top dat ze tevreden is over het resultaat. "Ik wil natuurlijk altijd meer, wij en de EU hebben er tenslotte hard aan getrokken, maar ik ben tevreden met de uitkomst." Mansveld noemde het wel een minpunt dat minder landen het protocol hebben ondertekend.