'Integriteitskwesties schokkend'

Aangepast op

Het is schokkend dat tientallen raadsleden twijfels hebben over de integriteit van het bestuur in hun gemeente. Dat zegt Peter Otten, voorzitter van beroepsvereniging Raadslid.nu.

Het hoofd van de commissie die belangenverstrengeling in de provincie Noord-Holland onderzocht, professor Hans van den Heuvel, is niet verbaasd over de resultaten van het onderzoek door de NOS en Raadslid.nu. Volgens hem ontmoeten bestuurders, raadsleden en ambtenaren dagelijks de burgers en zakenlieden die ze besturen.

Zowel Van den Heuvel als Otten pleit voor een cultuuromslag. "Er is een ander type bestuurder nodig. Iemand die zonder andere belangen in een gemeenteraad kan zitten", zegt Van den Heuvel. "Eigenlijk zoals leden van de Tweede Kamer. Een wethouder of raadslid dat bijvoorbeeld onroerend goed in zijn gemeente heeft, kan gewoon niet meer."

Van den Heuvel is niet bang dat er dan niemand meer overblijft die het raadswerk, vaak tegen een geringe vergoeding, wil doen.

Beter handhaven

Van den Heuvel vindt dat bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie meer strafrechtelijk onderzoek moet doen naar integriteitskwesties. "We moeten echt strenger worden. De bestuurders zelf ook. Meer regels hoeft niet, maar we moeten ze wel beter handhaven", zegt hij.

Otten zegt dat vanaf volgend jaar de burgemeester wettelijk verantwoordelijk is voor het integriteitsbeleid. "Maar hij kan het niet alleen. Er moet een cultuur ontstaan waarin men elkaar aan durft te spreken."

Dat er zoveel integriteitkwesties spelen, baart Otten zorgen. "Nu zijn het deze veertig, vijftig. Maar morgen valt er misschien van deze groep een af en komen er weer een of twee anderen bij."

Professor Van den Heuvel denkt ook niet dat de kwesties rondom ex-gedeputeerde Hooijmaijers, wethouder Van Rey of de afgetreden staatssecretaris Co Verdaas de laatste zaken zijn. "Ik denk dat we er de komende tijd nog meer gaan horen, en dan vooral uit gemeenten en provincies. Daar zitten de bestuurders toch veel dichter op de samenleving. Zij hebben veel meer zakelijke belangen."

Moraal

De twee wijzen op een veranderde moraal de afgelopen jaren. "Dat de vrouw van de burgemeester met haar vriendinnen met de dienstauto naar de kerstmarkt in Keulen gaat, zagen we een paar jaar geleden. In de tijd dat er nog geld genoeg was, werd dat door de vingers gezien. Nu niet meer, alhoewel dat toen natuurlijk ook niet kon", zegt Van den Heuvel.

Otten zegt dat iedere periode de moraal krijgt die erbij hoort. "Nu zijn we er strenger op. Dat is anders dan een paar jaar geleden. Het wil niet zeggen dat we nu ineens slechter zijn geworden", zegt hij.

Reageren? Mail naar ilan.sluis@nos.nl