Extra verkiezingsdag Ghana

Aangepast op

De verkiezingen in Ghana zijn met een dag verlengd. Vandaag openden 413 stembureaus opnieuw de deuren, omdat er gisteren technische problemen waren.

Een nieuw systeem met biometrische identificatie had last van storingen, waardoor sommige Ghanezen gisteren voor niets de hele dag in de rij stonden. Zij konden vandaag alsnog voor een nieuwe president en parlement stemmen.

Nek-aan-nekrace

Ghana is trots op de verkiezingsreputatie die het land de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Het West-Afrikaanse land organiseerde sinds het einde van het militaire bewind in de jaren 90 al vijf keer transparante en geweldloze verkiezingen. Dit in tegenstelling tot veel andere West-Afrikaanse landen.

De verkiezingen in Ghana zijn een nek-aan-nekrace tussen de huidige president John Dramani Mahama en de leider van de oppositie Nana Akufo-Addo. Mahama volgde John Atta Mills op als president nadat die in juli van dit jaar overleed.

De definitieve uitslag wordt dinsdag verwacht. Als geen van de kandidaten met een duidelijke meerderheid wint, staat een tweede verkiezingsronde gepland op 28 december.