Jorritsma: Kom niet naar Almere voor stille tocht

Aangepast op

De stille tocht die later vandaag wordt gehouden voor de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen, is alleen voor Almeerders. Dat zegt burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma. Ze verwacht dat er op de stille tocht wel twintigduizend mensen kunnen afkomen.

"Doe het alsjeblieft niet, kom niet naar Almere", zegt Jorritsma in het TROS-programma Kamerbreed. "De stille tocht is op de wens van de familie en alleen voor Almeerders en een paar genodigden. Als alle voetbalclubs, ouders en scholen gaan meelopen, kan dat aantal oplopen tot wel twintigduizend."

Openbaar vervoer

Om alles in goede banen te leiden, zijn er maatregelen genomen. "We roepen iedereen ook op om zelf iets te drinken mee te nemen en zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen", zegt Jorritsma. "Het is een zondagavond en de weersvoorspellingen zijn ook al niet best."

Op de vraag of ze vreest dat er toch mensen vanaf Nieuw Sloten zullen komen, antwoordt ze ontkennend. "Het zal toch niet zo zijn dat we niet eens meer een stille tocht kunnen organiseren?" Jorritsma zal zelf ook een speech geven tijdens de optocht. "We moeten iets doen. Er moet gewoon iets veranderen in het voetbal." Volgens Jorritsma moeten moet er strenger worden opgetreden rondom het voetbalveld. Scheldende toeschouwers moeten worden weggestuurd en bij geweld moet een club altijd aangifte doen. Het gehele gesprek met Jorritsma kun je hiernaast terugluisteren.

Vanmiddag wordt de stille tocht voor de 41-jarige grensrechter Nieuwenhuizen gehouden. Hij overleed vorige week nadat hij tijdens een voetbalwedstrijd mishandeld werd door een aantal spelers van de tegenstander. Het hele weekend worden er geen amateurwedstrijden gehouden. De profs spelen wel maar houden voor aanvang van de wedstrijd een minuut stilte en dragen uit respect een zwarte rouwband.

Door: Dorien