Gevechten bij openingsavond Scala

Aangepast op

Bij het La Scala-theater in Milaan zijn gisteren demonstranten slaags geraakt met de politie. Velen hadden de feestelijke opening van het operaseizoen aangegrepen om te protesteren tegen de bezuinigingen op cultuur.

Zeker tien agenten en een onbekend aantal demonstranten is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie zette traangas en rookbommen in om de ruim honderd demonstranten uiteen te drijven. Twee zelfgemaakte bommen werden in beslag genomen en onschadelijk gemaakt.

Er zijn vaker protesten tijdens de jaarlijkse galavoorstelling die het nieuwe operaseizoen inluidt. In tegenstelling tot de demonstraties van gisteravond, hebben die vaak niks te maken met cultuur.

Wagner vs. Verdi

Overigens was er dit jaar ook een relletje op het toneel. De keuze voor een werk van de Duitse componist Wagner voor de openingsavond leidde tot veel ophef. Veel Italianen vonden het een schande dat er geen stuk van landgenoot Giuseppe Verdi op de planken stond.

"Deze keuze is een klap voor de Italiaanse kunst. Een dreun voor de nationale trots in deze crisistijd", schreef de krant Corriere della Sera een paar dagen geleden. Volgens sommige critici had de muzikaal directeur van La Scala, Daniel Barenboim, zijn voorkeur voor Wagner boven het Italiaanse belang gesteld.

De gemoederen liepen zo hoog op dat de Italiaanse president Napolitano zich genoodzaakt zag een brief te schrijven aan Barenboim, waarin hij uitlegde dat zijn afwezigheid gisteravond niet een teken van protest was. Napolitano zei andere verplichtingen te hebben en noemde alle ophef rond de Wagner-Verdi-vete "nutteloos".

Applaus

Premier Monti en een aantal andere ministers waren gisteravond wel aanwezig bij de feestelijke opening. Tijdens de opvoering van Wagners 'Loherin' leek alle commotie rond de keuze te zijn verdwenen. Volgens Italiaanse media werd er na afloop een kwartier geapplaudisseerd.

Maar volgens sommige demonstranten was de keuze voor de Duitse Wagner een extra steek in de rug. De afgelopen maanden hebben de eurocrisis en de daaruit voortvloeiende bezuinigingsmaatregelen de anti-Europa en vooral anti-Duitse gevoelens versterkt in Italiƫ.