Top achter schietende agent Ondiep

Aangepast op

De politieleiding in Utrecht zegt voor het eerst in het openbaar achter de politieman te staan die in 2007 een dodelijk schot loste. Daarbij kwam in de Utrechtse wijk Ondiep een man om het leven.

Na het incident braken in de wijk rellen uit waarbij buurtbewoners brand stichtten en vernielingen aanrichtten. Er werden 21 mensen aangehouden.

Volgens de politie kon de motoragent destijds niet anders doen dan schieten omdat het slachtoffer, Rinie Mulder, met een mes op hem afkwam. De nabestaanden twijfelen daaraan en dat lieten ze eind november blijken in een interview met het AD.

Twijfel

De weduwe zei onder meer dat ze niet uit is op geld. "Die agent kan een fout hebben gemaakt. Maar zeg dat dan!" De politietop voelde zich naar aanleiding van het vraaggesprek genoodzaakt om te reageren.

"De nabestaanden hebben steeds in twijfel getrokken dat Rinie Mulder de agent met een mes aanviel. Uit het onderzoek is gebleken dat de agent geen kant meer op kon. Toen hij het mes zag, was Mulder al vlakbij. Er ontstond een situatie waarin hij zich moest verdedigen tegen een ogenblikkelijke aanval met een groot mes".

Begrip

"In dit geval is door de agent volkomen juist gereageerd met een noodlottig gevolg dat niemand wilde. Toch was zijn beslissing juist. Belangrijker nog, dat was het oordeel van de rechter".

De politietop heeft er begrip voor dat het voor de nabestaanden zeer onbevredigend is als er voor hen nog vragen onbeantwoord zijn gebleven en niet alle gebeurtenissen volkomen helder zijn geworden.