Explosies vakantiehuisjes Corsica

Aangepast op

Op Corsica zijn vannacht tientallen vakantiehuizen vernield met explosieven. Niemand raakte gewond, maar de materiële schade is aanzienlijk.

De aanslagen vallen samen met de zogeheten "blauwe nacht", die voorafgaat aan de Festa di a nazione Corsa, een feestdag die ieder jaar op 8 december wordt gevierd.

Het Franse persbureau AFP meldt dat 24 vakantiehuizen zijn vernield, andere Franse media houden het op 15 vakantiehuisjes. Het gaat om huisjes op zowel het noordelijke als het zuidelijke deel van het eiland. Ook het tweede huis van de president-directeur van autofabrikant Audi Frankrijk zou zijn geraakt.

Onafhankelijkheidsstrijders

Hoewel nog niemand de aanslagen heeft opgeëist, is op een van de getroffen panden de naam van een groep onafhankelijkheidsstrijders geschreven: het Corsicaanse Bevrijdingsfront FNLC (Front de libération nationale de la Corse).

In het verleden zijn vakantiehuizen vaker het doelwit geweest van onafhankelijkheidsstrijders. Ze proberen op die manier Fransen van het vasteland te ontmoedigen onroerend goed te kopen op het eiland.

Geweld

Bij de onrust op het eiland zijn dit jaar al zeventien mensen gedood. In november werd nog de voorzitter van de Kamer van Koophandel doodgeschoten. De Franse overheid zei er toen alles aan te doen om het geweld de kop in te drukken.