Nederlandse piratenmissie gestopt

Aangepast op

Nederland heeft het bevel over de internationale antipiraterijmissie voor de kust van Somalië overgedragen aan Italië. Met een ceremonie in Djibouti werd het commando overgedragen.

Nederland had vanaf begin juni de leiding over de antipiraterijmissie Ocean Shield. Vanaf het vlaggenschip Rotterdam werd leiding gegeven aan de NAVO-manschappen. De Rotterdam zal nu terugkeren naar Den Helder.

Bevelhebber Bekkering is tevreden over het verloop van de missie. Het afgelopen jaar werd er geen enkel koopvaardijschip gekaapt en waren er slechts twee aanvallen op schepen. Daarbij werden piraten opgepakt, die in Oman, de Seychellen, Spanje en Nederland worden berecht.

Succes

Bekkering zegt dat het succes te danken is aan een strategie waarbij dicht bij de kust wordt geopereerd. "Daarmee hadden we twee doelen voor ogen. Ten eerste om piraten tegen te houden voor ze de zee ook maar op konden. En in de tweede plaats om contact te leggen met de kustbevolking; voor informatie, begrip en samenwerking in de strijd."

De NAVO is sinds 2008 actief in het gebied en zal nog zeker tot 2014 blijven.