In Noord-Brabant beste middelbare scholen

Aangepast op

In Noord-Brabant presteren middelbare scholen het beste. Dat blijkt uit een lijst die hoogleraar onderwijssociologie Jaap Dronkers in de Volkskrant publiceert. De afdelingen vwo, havo en vmbo-b doen het op scholen in Noord-Brabant het best.

De scholen in die provincie halen volgens Dronkers het meeste uit hun leerlingen. Ook voegen ze iets toe aan de kwaliteit die de leerling sowieso al heeft. Al jaren maakt Dronkers de ranglijst van middelbare scholen. Als beste van de vwo's komt een school in Vlissingen uit de bus. Het gaat om de Mondia Scholengroep die het volgens Dronkers het beste doet. Het Amstellyceum in Amsterdam doet het daarentegen minder goed: die scoort een dikke onvoldoende.

Centraal schriftelijk

Van alle vmbo's mag CS De Hoven in Gorinchem zich de beste noemen. Onderaan die lijst staat het Groot Grovlant in Hilversum. De cijfers die leerlingen halen op het centraal schriftelijk examen zijn de belangrijkste basis die Dronkers neemt om zijn lijst samen te stellen.

Het onderzoek van Dronkers stelt dat scholen in Noord-Brabant een regionaal gemiddelde halen dat hoger dan een zeven is. Geen enkele afdeling scoorde een onvoldoende. Limburg doet het ook goed, maar daar zijn er een aantal vmbo's die onder de maat presteren.

Reden voor die goede prestaties van Noord-Brabantse scholen? Der economische en culturele groei van de afgelopen tien jaar, in combinatie met een stevige onderwijstraditie. Dat is wat onderwijssocioloog Marc Vermeulen tenminste zegt in de Volkskrant.

De hele ranglijst bekijken? Dat kan hier.