Mogelijk uitstel refendum Egypte

Aangepast op

President Morsi is bereid om het referendum over een nieuwe grondwet uit te stellen. Hij hoopt dat daarmee een eind komt aan de dagenlange protesten tegen hem.

De betogers vinden dat Morsi te veel macht heeft gekregen en dat de islamitische wetgeving een te grote rol gaat spelen in de nieuwe grondwet. Het referendum staat gepland voor aanstaande zaterdag. De president is alleen bereid tot uitstel als de oppositie toezegt dat de massaprotesten worden gestaakt.

Het opstellen van een nieuwe grondwet is in Egypte een bron van discussies en conflicten tussen gematigde en orthodoxe moslims. Aanhangers van de radicaal-islamitische salafistenbeweging willen dat de sharia in de grondwet wordt opgenomen, terwijl liberalen willen dat de sharia hooguit een kleine rol speelt.

Barricade

Gisteravond laat werd opnieuw door veel tegenstanders gedemonstreerd voor Morsi's paleis in Caïro. Ze braken zelfs door een barricade van het leger. Militairen grepen daarbij niet in.

Woensdag kwamen bij het paleis zeven mensen om het leven toen aanhangers van Morsi en de oppositie met elkaar slaags raakten. Donderdag creëerde het leger een barricade met tanks en prikkeldraad rond het paleis.