Het hoofd van het IMF zegt dat men zich internationaal meer zorgen maakt over de Amerikaanse begrotingsafgrond dan over de crisis in de eurozone. "Eerst maakte men zich meer zorgen over de eurozone, maar dat is nu niet meer zo", zei Christine Lagarde in een gesprek met de BBC. " Men is ongerust over de begrotingsafgrond en vraagt zich af wat de oplossing wordt."

Als de Republikeinen en Democraten het niet eens worden over het terugdringen van het begrotingstekort, zullen er begin volgend jaar automatisch zware bezuinigingen en belastingverhogingen in werking treden. Dat zal volgens Lagarde wereldwijd gevolgen hebben.

"De economie van de VS is goed voor 20 procent van de wereldeconomie. Als de Amerikaanse groei wegvalt door de fiscal cliff, merkt men dat wereldwijd", waarschuwt Lagarde. "Als de Amerikaanse economie 2 procent minder groeit, groeien Canada en Mexico een procent minder. In Europa zullen de gevolgen minder zijn, maar de effecten zullen gevoeld worden."

Onderhandelingen

Lagarde spoort de Amerikaanse politici daarom aan een oplossing te vinden. Ze betreurt het dat de onderhandelingen tussen president Obama en het Republikeinse Huis van Afgevaardigden al weken muurvast zitten. "De VS moet zo snel mogelijk alle onzekerheid en twijfel wegnemen."

STER reclame