Hof VS bekijkt homohuwelijk

Aangepast op

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat onderzoeken of het bevoegd is te oordelen over het homohuwelijk. Het hof bekijkt of het iets kan zeggen over de grondwettelijkheid van wetten die homohuwelijk verbieden. Het gaat onder meer om een wet die in Californië van kracht is en een federale wet die homo's die getrouwd zijn, discrimineert op het gebied van sociale zekerheid en belastingrecht.

Homo-belangenorganisaties in VS hebben verheugd gereageerd op de aankondiging van het hof. Ze zien het als een mijlpaal, omdat het hof er eerder z'n vingers niet aan wilde branden. Het werd al een zaak van de afzonderlijke staten gezien.

Erfenis

Homohuwelijken worden in sommige staten weliswaar toegestaan, maar federaal hebben getrouwde homo's niet dezelfde rechten als getrouwde hetero's. Als je echtgenoot overlijdt, ben je als hetero de wettige erfgenaam, maar als homo moet je enorme belastingsommen betalen over de erfenis. Er meer discriminerende omstandigheden, zo krijgen ze ook niet dezelfde sociale voorzieningen als hetero's.

Sinds 2010 hebben verschillende lagere federale rechtbanken de federale wet al ongrondwettelijk verklaard en in strijd met de rechten van de mens.

Het homohuwelijk is een heet hangijzer in de Amerikaanse samenleving. 31 van de 50 staten hebben het homohuwelijk verboden, 9 staten en de hoofdstad Washington DC hebben het huwelijk opengesteld.