R.e.s.p.e.c.t. terug in het voetbal. Weet rugby hoe?

Aangepast op

Respect en normbesef, daar ontbreekt het momenteel aan in het voetbal. De KNVB plaatste vandaag een advertentie op de achterkant van alle kranten, een poster die je achter het raam kan hangen met de tekst: Zonder respect geen voetbal.

Waarom gaat het bij voetbal mis? Om daar achter te komen heeft voetbalclub TOS-actief uit Amsterdam dit weekend een rugbyteam uitgenodigd. "Ik heb het initiatief genomen om de rugbybond uit te nodigen", zegt seniorenvoorzitter Henk Jansen. "Er kwam een vrij slappe reactie van de KNVB. Toen dacht ik: wat zijn nog meer contactsporten en waar hoor je nooit wat over? Hockey bijvoorbeeld, maar dat is saai. Rugby is een pittigere sport dan voetbal, maar je hoort niks. Wat kunnen wij van hen leren? Zo kwamen we bij de Amsterdamse Rugbyclub."

Maar het is niet zo dat er bij rugby niets gebeurt, zegt voorzitter Anja Stoffels van AAC Rugby. "Het ligt niet aan de sport, maar aan de mensen zelf." Bij rugby heeft de scheidsrechter een heel andere rol dan bij voetbal. "Meer coachend", zegt Stoffels. "Zelfs de captain vraagt eerst of hij wat mag zeggen. De scheidsrechter legt ook uit waarom hij een beslissing neemt. De spelers groeien daar vanaf kleins af aan mee op."

De clubs gaan het ook over oplossingen hebben.

Ouders

Inmiddels bemoeit ook Johan Cruijff zich met de zaak. Het voetbal-icoon doet een beroep op de ouders van de voetballers: "Als je het gedrag van ouders ziet bij een wedstrijd van kinderen tussen de 6 en 11 jaar, echt schandalig". Volgens Cruijff schamen jongens van 12 zich rot voor hun ouders. "Dat ze dat gedrag over gaan nemen, is een ander verhaal."

Hij vindt dat er meer mogelijkheden moeten komen om mensen uit te sluiten. "Je moet beginnen met normen en waarden stellen en die ouders daarmee uit de weg ruimen."

Benefietwedstrijd

Frank en Ronald de Boer zijn druk met het organiseren van een benefietwedstrijd bij Buitenboys in Almere. De opbrengst gaat naar de nabestaanden van Richard Nieuwenhuizen, die maandag overleed na mishandeld te zijn door spelers van die club. Een elftal van oud-internationals zal tegen een team van Buitenboys spelen.

"Laten we hopen doordat er zoveel aandacht aan is besteed, dat er een beetje besef komt bij iedereen", zei Frank de Boer. "Dat je respect hebt voor iedereen, en dus ook vooral voor scheidsrechters en grensrechters, maar eigenlijk voor elkaar. Dat is de belangrijkste les die we aan het leren zijn."

Door: Helen