Oppositie Egypte door barricade

Aangepast op

Egyptenaren die demonstreren tegen president Morsi zijn in Caïro door een barricade van het leger gebroken. Het leger had met tanks een versperring opgeworpen, om het presidentieel paleis te beschermen.

De militairen hielden de demonstranten niet tegen toen ze prikkeldraad doorknipten en richting het paleis liepen. Volgens persbureau Reuters klommen sommige demonstranten op tanks van het leger.

Voor het paleis staan tienduizenden mensen. Velen zwaaien met vlaggen en scanderen "weg met het regime". De sfeer rond het presidentieel paleis is volgens journalist Ruth Vandewalle uitgelaten. Een groep demonstranten heeft aangekondigd dat ze de nacht voor het paleis wil doorbrengen.

Bloedbad

Vandewalle zei in Nieuwsuur dat de betogers aan de poorten van het paleis staan, "maar ze proberen het paleis niet binnen te dringen. Ze weten heel goed dat als ze proberen om binnen te komen er een bloedbad zal ontstaan, want daar staat een leger klaar om de president te beschermen."

Woensdag kwamen bij het paleis zeven mensen om het leven toen aanhangers van Morsi en de oppositie slaags raakten. Donderdag creëerde het leger een barricade met tanks en prikkeldraad rond het paleis.