Rutte: in zo'n land wil je niet wonen

Aangepast op

Premier Rutte heeft de gebeurtenissen in Almere van vorige week scherp veroordeeld. Hij noemde de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen een verschrikkelijke gebeurtenis. De premier heeft de nabestaanden gecondoleerd.

"Dit heeft niets met sport te maken, dit kan absoluut niet worden getolereerd en in zo'n land wil niemand wonen", zei de premier. Rutte zei verder dat de overheid de problemen moet benoemen en stelling moet nemen. Ook vindt hij dat de overheid de partijen bij elkaar kan brengen. "Maar de echte oplossing moet komen van ouders, gezinnen, sportclubs en KNVB."

'Geen Marokkanenprobleem'

Rutte voegde eraan toe dat iedereen moet opkomen voor vrijwilligers die zich voor hun sportclub inzetten. En agressie en geweld in de sport moeten worden aangepakt. De premier noemde het voetballoze weekeinde een signaal voor iedereen in Nederland.

Rutte is het niet eens met de stelling van de PVV dat het hier om een "Marokkanenprobleem" gaat. "Je hoeft de afkomst van mensen niet te verzwijgen, maar dat is niet de kern van de zaak".