China ruimt 700 bergen uit de weg

Aangepast op

China laat zich niet snel tegenhouden door natuurlijke obstakels bij de drang naar economische vooruitgang en vernieuwing.

Een goed voorbeeld is de miljoenenstad Lanzhou in het westen van het land, waar stadsontwikkelaars een nieuw satellietstad hebben gepland.

Een probleem: er staan 700 bergen in de weg.

Maar volgens de filosofie dat er geen problemen zijn, maar slechts uitdagingen, heeft de stad besloten de 700 bergen uit de weg te ruimen.

Karwei

Volgens het tijdschrift China Economic Weekly is de eerste spade in oktober in de grond gegaan. Als het karwei is geklaard, zal er 16 vierkante kilometer aan maagdelijke bouwgrond klaarliggen om te bebouwen.

De projectontwikkelaar ontvouwt in een filmpje zijn visie op het nieuwe gebied. In de animatie scheert de camera over het gebied, terwijl de ene wolkenkrabber na het andere winkelcentrum uit de grond schiet. Het spotje ademt de opgewonden sfeer van een trailer voor een Amerikaanse actiefilm.

De kosten van het project bedragen ruim 2,5 miljard euro.

Woestijn

Lanzhou was vroeger een stoffige garnizoensstad aan de grens van het Chinese keizerrijk. Achter Lanzhou wachtte slechts woestijn en wildernis.

Maar Peking wil de welvaartskloof tussen de Chinese kustgebieden in het oosten en het Westchinese binnenland kleiner maken. Daarom is er het "Go West"-beleid, dat Lanzhou opstuwt in de vaart der volkeren.

Inmiddels wonen er 3,6 miljoen mensen in de stad, die overigens nog steeds stoffig en vies is. Volgens de World Health Organization was Lanzhou vorig jaar de meest vervuilde stad van China.

Watertekort

De vraag is of de visie van de projectontwikkelaar van moderne stadswijken doorsneden door waterrijke stadsparken ooit werkelijkheid wordt.

Financieel lukt het misschien nog wel.

Maar Lanzhou staat nu al te boek als de stad met een van de ernstigste watertekorten van China. En in het artikel in China Economic Weekly waarschuwt een hooggeplaatste Chinese econoom dat je nieuwe stadsontwikkelingen moet plannen waar water is.

Dus niet waar geen water is. Of 700 bergen.