Oppositie wijst voorstel Morsi af

tijd van publicatie Aangepast

Oppositiepartijen in Egypte gaan niet in op de uitnodiging van president Morsi om de politieke meningsverschillen gezamenlijk te bespreken. "Het Nationale Reddingsfront doet niet mee, dat is het officiële standpunt", zegt een leider van het front.

Ook oud-presidentskandidaat ElBaradei riep op om de bijeenkomst die voor morgen gepland staat te boycotten. Hij kreeg bijval van een liberale partij, die ook bij het Reddingsfront is aangesloten.

De leden van het Reddingsfront komen later op de dag bijeen om de situatie te bespreken. "We willen met een gezamenlijk standpunt komen", zei Amr Moussa, eveneens een oud-presidentskandidaat.

Boven de wet

De verwachting is dat vandaag na het middaggebed Egyptenaren opnieuw de straat op gaan om hun ongenoegen te uiten. Een van de oppositiegroepen roept zijn aanhangers in Caïro op om vanuit de moskeeën naar grote pleinen te trekken.

President Morsi kwam gisteravond in een tv-toespraak de oppositie op geen enkele wijze tegemoet. Tot woede van zijn tegenstanders plaatste hij zichzelf twee weken geleden boven de wet. Hij kondigde toen aan dat rechters zijn besluiten niet meer kunnen terugdraaien.

Moslimbroederschap

Morsi houdt vast aan het referendum over een ontwerpgrondwet, dat volgende week zaterdag gepland staat. Volgens de oppositie is bij het opstellen van die grondwet te veel rekening gehouden met de wensen van de Moslimbroederschap en andere islamitische partijen.

STER Reclame