Smeekens tegen Kato, Nuis zegt af

Aangepast op

De 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Japanse Nagano sluit zaterdag af met een topduel.

De loting koppelde Jan Smeekens aan de Japanner Joji Kato in de tiende en laatste rit. Beide sprinters staan bovenaan in het klassement met 150 punten.

Op de 1.000 meter treffen Kjeld Nuis en Pim Schipper elkaar in de negende en voorlaatste rit. De Canadees Denny Morrison, winnaar van de eerste WB-wedstrijd in Heerenveen, komt daarna in actie tegen de Fin Pekka Koskela.

Nuis zou ook in actie komen op de 500 meter, maar daar ziet hij vanaf wegens een verkoudheid. "Nuis is dus niet 100 procent fit, maar de 1.000 meter is heel belangrijk voor hem. Die wil hij daarom rijden. De 500 is minder belangrijk", zegt zijn coach Sicco Janmaat op Schaatsen.nl.

Van Beek tegen Richardson

Lotte van Beek neemt het in de slotrit van de 1.000 meter op tegen de Amerikaanse Heather Richardson. Van Beek eindigde in Heerenveen bij haar debuut in de wereldbeker als derde op deze afstand. Marrit Leenstra en Laurine van Riessen schaatsen tegen elkaar in de rit ervoor.

Op de 500 meter bij de vrouwen is Margot Boer de laatste Nederlandse die in actie komt. Ze duelleert in de achtste rit tegen de Russin Olga Fatkoelina. Er is op deze afstand ook nog een Hollands onderonsje in de derde rit tussen Thijsje Oenema en Marrit Leenstra.