NOS NieuwsAangepast

BKR wil studentenleningen registreren

Stel je wil een hypotheek afsluiten voor je droomhuis , maar je hebt bij DUO een studieschuld van een kleine 30.000 euro. Maakt niet zoveel uit, zolang je het maar verzwijgt voor de hypotheekverstrekker. Je bent immers geen geregistreerde schuldenaar. Voor de bank geen verschil dus. Hypotheek in de pocket. Of gaat dat veranderen?

Als het aan de directeur van Bureau Kredietregistratie ligt wel. Studentenleningen moeten volgens Peter van den Bosch voortaan ook geregistreerd staan bij het BKR. Daarmee kunnen toekomstige geldzorgen volgens hem worden voorkomen. En kredietverleners krijgen op die manier beter zicht op de financiële situatie van mensen die net zijn afgestudeerd.

Van den Bosch maakt zich grote zorgen over de studieschuld van studenten, die maar groter en groter wordt. Zeker als het leenstelsel er komt. Op deze manier wil hij de studenten tegen zichzelf beschermen. Maar dat kan dus wel betekenen dat je het met een maatje kleiner nieuw huis moet doen.

Jongeren kwetsbaar

Volgens het BKR vormen jongeren een erg kwetsbare groep. "Door de crisis zullen ze rekening moeten houden met lagere salarissen en als ze dan hun studieschuld kunnen verzwijgen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek, dreigen ze zwaar in de problemen te komen", zegt Van den Bosch.

Het ministerie van Onderwijs kan zich niet helemaal vinden in het idee van het BKR. In het Financieele Dagblad zegt het ministerie dat de vergelijking tussen een studielening en andere schulden niet opgaat: "Een studielening begin je pas af te lossen als je genoeg verdient, terwijl je andere schulden sowieso moet afbetalen."

Dat vindt ook de PvdA: " We hebben altijd al gevonden dat de studieschuld niet bij het BKR mag worden geregistreerd. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid de schuld te melden bij de bank. Je moet je er bewust van zijn als je een huis koopt. Je betaalt de schuld ook naar draagkracht terug, dus het is ook niet zo belangrijk. Ik maak me meer zorgen over bijvoorbeeld de leenreclames", zegt Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis.

De VVD vindt dat de BKR nu bijdraagt aan leenangst. "Het is geen kleine maatregel en kan effect hebben op de woningmarkt. De VVD is dus wat nu betreft geen grote voorstander, maar vindt wel dat er bij de uitwerking van het leenstelsel opnieuw gekeken wordt naar hoe de schuld meegewogen wordt", zegt Pieter Duisenberg.

Leenstelsel

Minister Bussemaker van Onderwijs zei gisterenavond tijdens het debat over de Onderwijsbegroting nog dat de Kamer studenten niet onnodig bang moet maken om geld te lenen voor een studie. "Als we steeds maar blijven zeggen dat het zo vreselijk is om te gaan lenen, dan gaan we de studenten nog echt bang maken om te studeren."

Volgens Bussemaker blijkt uit voorbeelden uit het buitenland dat studenten niet minder gaan studeren bij een leenstelsel. Ook zegt ze dat ze de toegankelijkheid van het hoger onderwijs niet uit het oog verliest. "Het zou ernstig zijn als mensen uit de lagere inkomensgroepen niet meer gaan studeren. Maar dat is niet mijn verwachting."

Het leenstelsel zou in 2014 ingevoerd moeten worden.

LSVB

En wat vinden de studenten zelf? Studentenvakbond LSVB ziet in het BKR een medestander in de strijd tegen een leenstelsel voor studenten. "We lezen in het pleidooi van het BKR een waarschuwing aan het kabinet voor de invoering van het leenstelsel", zegt Kai Heijneman, de voorzitter van de studentenvakbond. "Het BKR luidt heel duidelijk de noodklok. Als het leenstelsel er komt, kan een kwetsbare groep als jongeren in grote financiële problemen komen."

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl