Datalek in hardware grote bedrijven

Aangepast op

De printers, scanners en netwerkschijven van grote bedrijven zijn openlijk toegankelijk via internet. Dat meldt het KRO-programma Reporter.

Het programma onderzocht de veiligheid van deze zogeheten computer randapparatuur. Volgens Reporter blijkt uit dat onderzoek dat veel van die apparaten onveilig zijn.

Op afstand

De KRO kreeg toegang tot vertrouwelijke en privacygevoelige informatie van tienduizenden particulieren en ook van bedrijven zoals KLM, Unilever en politieorganisatie Europol.

Onder meer printers en scanners zijn steeds vaker uitgerust met webservers. Die maken het mogelijk om de apparaten op afstand, via internet te benaderen. Een aanzienlijk aantal merken blijkt standaard onbeveiligd te zijn, meldt Reporter.

Patiëntendossiers

Op die manier kreeg het programma toegang tot elektronische patiënteninformatie, paspoorten en financiële gegevens. Zo werden onder meer investeringsplannen van KLM aangetroffen, de Europese verkoopcijfers van Unilever en wachtwoorden van Europol. Ook kreeg Reporter inzage in de patiëntendossiers van een huisarts in Amstelveen en een psychotherapeut in Amsterdam.

Het programma wordt vanavond om 21.20 uur uitgezonden op Nederland 2.