Volkswoede na rede Morsi

tijd van publicatie Aangepast

In Egypte hebben tegenstanders van president Morsi het hoofdkwartier van zijn Moslimbroederschap bestormd en in brand gestoken.

De aanval volgde op de tv-toespraak van Morsi van gisteravond. Daarin deed hij geen afstand van de bevoegdheden die hij zichzelf heeft toegekend. Ook zei hij dat het referendum over de omstreden ontwerpgrondwet gewoon doorgaat.

In zijn toespraak veroordeelde Morsi de gewelddadige protesten van de oppositie. Hij zei dat leden van het vorige regime van Mubarak erachter zitten. "Zij zullen hun straf niet ontlopen", voegde hij eraan toe.

Rellen

Morsi heeft de oppositie uitgenodigd om de politieke meningsverschillen morgen met elkaar te bespreken. Hij voegde eraan toe in een democratie de meerderheid van de bevolking uiteindelijk bepaalt wat er gebeurt.

Direct na de toespraak braken er op verschillende plaatsen rellen uit. Bij het huis van Morsi in een voorstad van Caïro wist de politie demonstranten met traangas uiteen te jagen.

Bij het hoofdkwartier van de Moslimbroederschap lukte dit niet. Kort na de toespraak van Morsi meldde de Egyptische staatstelevisie dat de gebouwen in brand stonden.

Decreet

Het was de eerste keer dat president Morsi het volk toesprak, sinds hij zichzelf twee weken boven de wet stelde. Hij vaardigde een decreet uit waarin staat dat rechters zijn besluiten niet meer ongedaan kunnen maken.

Het decreet leidde tot een nieuwe uitbarsting van straatgeweld, waarbij aanhangers van de oppositie en van Morsi zelf betrokken waren..

Morsi vertrouwt erop dat de meerderheid van de bevolking hem steunt. Volgende week zaterdag stemt de bevolking over een nieuwe grondwet.

'Belofte gebroken'

Tegenstanders van president Morsi vinden de grondwet te islamitisch van aard. De president heeft volgens hen zijn belofte gebroken door een referendum uit te schrijven zonder dat er brede consensus is over het concept.

Bij de rellen van gisteren vielen zeven doden; meer dan 600 mensen raakten gewond. Vandaag worden er opnieuw protesten verwacht.

STER Reclame