McAfee: geen asiel in Guatemala

Aangepast op

De soap rond John McAfee gaat maar door. Hij krijgt geen asiel in Guatemala en moest ook nog naar het ziekenhuis met 'hartkwalen'. Gisteren zei hij nog dat de koffie in de gevangenis perfect was, maar aan die 'comfortabele' situatie komt snel een einde. De verwachting is dat McAfee terug wordt gestuurd naar Belize, waar de politie hem wil ondervragen over de moord op zijn buurman Gregory Faull.

Gisteren werd de 67-jarige software-ondernemer gearresteerd in Guatemala, omdat hij het land illegaal was binnengekomen. Hij is al drie weken op de vlucht voor de politie in Belize. In Guatemala vroeg McAfee asiel aan. Zo probeert hij vervolging te ontlopen.

Geen asiel, wel ziekenhuis

Dat verzoek is afgewezen, maar waarom is onduidelijk. "We zijn niet verplicht om een verklaring te geven", zegt minister Caballeros van Buitenlandse Zaken. Belize verwacht dat McAfee nu door Guatemala teruggestuurd wordt.

McAfee's dag werd nog slechter toen hij plotseling naar het ziekenhuis moest. Volgens zijn advocaat kreeg hij twee lichte hartaanvallen. Uit het ziekenhuisonderzoek bleek dat hij geen hartaanvallen had, maar wel last heeft van een hoge bloeddruk en angstaanvallen. Inmiddels is McAfee weer uit het ziekenhuis.

Niet verdacht

McAfee is niet officieel verdacht, maar toch weigert hij zich te melden bij de politie in Belize. Hij is bang dat de politie hem zal vermoorden. "Ze hebben veel mensen vermoord die zichzelf aangaven. De laatste was een man die zichzelf vrijwillig meldde. Ze wilden hem 'alleen ondervragen'. Ze boeiden zijn handen achter z'n rug en schoten veertien keer op hem", zegt hij tegen het franse persbureau AFP.

Via zijn blog houdt McAfee de wereld op de hoogte. Zo hoopt hij zich te verweren tegen "allerlei verhalen in de media". Of hij daar mee doorgaat is onduidelijk, want zijn blog is op dit moment offline.

Door: Maarten